2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε το 1966 η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. 

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα, με σκοπό να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.


Φέτος, την επιμέλεια του υλικού του εορτασμού είχε το εθνικό τμήμα των ΗΠΑ.Το μήνυμα έγραψε η ποιήτρια Pat Mora, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ashley Bryan.

Στην Ελλάδα, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε ώστε να αποδοθεί το μήνυμα στα ελληνικά από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: 

«BIBΛΙΟΧΑΡΑ» Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ!

Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ. 
Τα γράμματα γίνονται λέξεις 
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί, 
γίνονται βιβλία να διαλέξεις. 
Άκου πώς ψιθυρίζουν! 
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν, 
αρκούδες τραγουδούν, 
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν. 
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά. 
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα. 
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά, 
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά. 
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί, 
«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.


Ας γιορτάσουμε κι εμείς την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δωρίζοντας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο μαζί με παιδιά μας, τα οποία βλέπουν συχνά τον κόσμο πολύ πιο καθαρά από εμάς. Γιατί όπως λέει και η αλεπού στον  Μικρό Πρίγκηπα (ένα βιβλίο που, αν και θεωρείται παιδικό, απευθύνεται και σε όλους εμάς, τους «μεγάλους») «δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ό,τι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια». Και μέσα από ένα καλό παιδικό βιβλίο τα παιδιά βλέπουν με την καρδιά τα σημαντικά που τα μάτια των μεγάλων πολλές φορές δεν μπορούν να δουν.